Läs våra böcker
Excores VD och grundare Daniel Lifveredson har skrivit två böcker. Klicka på länken för att ladda ner dem som PDF:er.
Livsverk till salu
Tillväxt till salu
Förutsättningarna för varje transaktion är olika men gemensamt är att det är du som klient som bestämmer och det är du som är huvudperson. Det är ditt bolag som skall säljas och det är din framgång som sätter värdet på affären. Processen att sälja tar tid men oavsett hjälper vi till hela vägen.
Vad är ditt företag värt? Det beror på situationen i ditt företag, i omvärlden och i ditt privatliv. Men att hitta en tidpunkt där samtliga faktorer är optimala är omöjligt. Hur väl du än planerar finns det alltid en risk att något oförutsett omkullkastar planerna. Vem kunde till exempel förutse terrorattackerna mot World Trade Center i New York den 11 sep- tember 2001, som gav världsekonomin en rejäl knäck? Ändå är planering nyckel- ordet. Ju bättre du förbereder din försäljning, desto bättre kommer den att gå.
När är rätt tid att sälja? Det beror på situationen i ditt företag, i omvärlden och i ditt privatliv. Men att hitta en tidpunkt där samtliga faktorer är optimala är omöjligt. Hur väl du än planerar finns det alltid en risk att något oförutsett omkullkastar planerna.
Nutid och framtid i ett paket. De två första stegen är redan avklarade i och med del ett om värdering och del två om planering. Tredje steget kallas för Information Memorandum (IM). IM är ett informationspaket som ger en komplett bild över ett företag inför en försäljning. Tanken är att en potentiell köpare ska få en inblick i företagets marknadsposition, finanser och tillväxtstrategi. Med IM får köparen ett bra underlag för att kunna lämna ett bud på företaget.
Jakten på rätt köpare. Kanske har du redan fått ett eller flera bud på ditt företag. Det är förstås bra, men ju fler intressenter du lyckas fånga desto högre köpeskilling. En viktig uppgift för dig, eller den företagsmäklare du anlitar, är därför att identifiera så många tänkbara köpare som möjligt. Bäst jaktlycka får du genom att skjuta med både hagel och kula.
Nu börjar det bli riktigt spännande: Hur mycket är någon beredd att betala för ditt företag? Det får du veta steg för steg. Först sker en indikativ budgivning och ibland också en preliminär budgivning innan den riktiga budgivningen tar fart. Konsten är att gång på gång genom budgivningsprocessen höja den mentala bilden hos köparna av vad ditt företag är värt.
Tid för träff. Ett naturligt nästa steg är att bjuda in respektive intressent till möte med företagsledning och ägare. Tanken är att du ska få chansen att presentera ditt bolag objektivt men ändå optimistiskt, och att den potentiella köparen får berätta om sina intentioner med förvärvet. Det är vanligt att köparen vill ha uppföljande möten för att klargöra viktiga frågor, intervjua nyckelpersoner i företaget och diskutera en eventuell framtid ihop. Ett positivt tecken, eftersom det får köparen att känna sig mer säker på affären. Det i sin tur motiverar en högre köpeskilling.
Budgivningen drar igång. Innan du tar in första budet, sätt en mental gräns för vilken nedre nivå som känns acceptabel. Se alla bud över den nivån som en bonus. Det gör det enklare att starta diskussionerna och ha is i magen under processen (något som verkligen inte är lika lätt som det låter). Budgivningsprocessen går att likna vid ett auktionsförfarande. De aktörer som vill köpa ditt företag välkomnas att lämna ett fast bud. Om antalet aktörer är stort kan du specificera antalet aktörer som kvarstår och ange att endast de med de tre högsta buden är intressanta för fortsatta diskussioner. På såvis höjer du golvet för budgivningen redan från start.
Äntligen är budgivningen över – en riktig pärs för både säljare och köpare. Men det är inte tid att andas ut än. Nu väntar en rejäl dos med pappersarbete och fortsatta förhandlingar. Du och köparen måste initialt vara överens om en avsiktsförklaring och slutligen om själva aktieöverlåtelseavtalet. Och däremellan ska köparen undersöka ditt företags förehavanden in i minsta detalj.
Korten på bordet. Nästa fas är due diligence. Det betyder ”vederbörlig undersökning” och innebär att köparen undersöker allt om ditt företag. Det är en krävande fas såväl för dig som säljer som för den som ska köpa. All relevant information om ditt företag ska fram. Ofta brukar det röra sig om mer än tio pärmar sprängfyllda med uppgifter om allt från bokslut till patent. Som vanligt är det en bra idé att vara ute i god tid. Börja gärna minst en månad i förväg med att samla in och kopiera material. En företagsmäklare kan hjälpa dig att ta fram en komplett lista som täcker det som normalt efterfrågas av köparna. Se också till att ha ett ess i rockärmen inför kommande förhandling om köpeskillingen. Vet du till exempel att nästa månadsbokslut är bättre än prognos eller att en ny stor kund är på väg in, så håll på den informationen ett tag till.
Varje detalj på pränt. Ett aktieöverlåtelseavtal, eller SPA (”Share Sale and Purchase Agreement”), reglerar mellanhavanden mellan säljare och köpare. Det är ett avtal som kan bli hur omfattande och invecklat som helst. Inte så konstigt eftersom det står stora pengar på spel och ingen vill stå för risker eller eventuella merkostnader i framtiden. En stor del av aktieöverlåtelseavtalet utgörs av den så kallade garantikatalogen. Där står upptaget vilka garantier som säljaren ska stå för och eventuella gränsvärden, det vill säga lägsta och högsta belopp för garantiutbetalning. Exempel på garantier är att samtliga leverantörsfakturor är upptagna i räkenskaperna, att moms och skatt är inbetalda och att redovisade löner är korrekta. Garantikatalogen klargör vad du ställer för garantier till köparen – till exempel att det inte finns några giftiga ämnen i marken som kräver sanering.
Tack och adjö – och välkommen åter. Sista steget är att du lämnar över aktiebreven till köparen och får pengar i retur. En salig blandning av känslor – lyckorus och vemod på samma gång. Det är också sannolikt att du kommer att ha en del att göra med företaget i framtiden. Särskilt om du har ingått en överenskommelse om tilläggsköpeskilling i ditt aktieöverlåtelseavtal.
Excores VD och grundare Daniel Lifveredson har skrivit två böcker. Klicka på länken för att ladda ner dem som PDF:er.
Livsverk till salu
Tillväxt till salu
Kontakta oss för ett förutsättningslöst möte. Alla samtal sker under strikt sekretess.