Förvärv

Konsten att växa utan växtvärk!

Det där med att växa verkar vara en djupt rotad lockelse hos oss människor. Se bara på alla byggnadsverk runt om i världen. För ett par år sedan var Taipei 101 världens högsta byggnad med 509 meter. Nu är 828 meter höga Burj Khalifa etta på topplistan.

Inom företagsvärlden är det också lockande att växa. Just tillväxt är ju ett tydligt mått på framgång. Ett sätt att påskynda framgångarna är att köpa på sig företag. Mer muskler ger större chanser att vinna fler affärer och tjäna mer pengar. I teorin. Men i verkligheten drabbas många företag av växtvärk. Vinsterna blir inte så stora som det var tänkt. Det dröjer innan den nya organisationen är på plats. Jobbet med att integrera de olika företagskulturerna rinner ut i sanden. Så där håller det på.

Hela fyra av fem företagsförvärv blir inte så lyckade som köparen tänkt sig. Det betyder inte att fyra av fem förvärv är misslyckade. Tvärtom, många gånger är de en bra affär räknat på avkastning på investerat kapital. Men de kunde ha varit ännu bättre affärer. Och skapat mindre huvudbry åt sina nya ägare.

Daniel Lifveredson. VD och ägare.

Böcker

Läs våra böcker

Excores VD och grundare Daniel Lifveredson har skrivit två böcker. Klicka på länkarna för att ladda ner dem som PDF:er.

Livsverk till salu
Tillväxt till salu

Andra tjänster

Våra tjänster

Vill du veta mer?

Kontakta oss för ett förutsättningslöst möte. Alla samtal sker under strikt sekretess.